Neem contact op:

(+32) 050 / 280.903

info@cvdlaw.eu

TE KOOP UIT FAILLISSEMENT

curator Mter. Chris VANDIERENDONCK

Hoe verloopt de procedure tot aankoop van een onroerend goed uit faillissement?

Een onroerend goed kan verkocht worden op 2 wijzen:


  1. Indien dit in het belang is van de failliete boedel zal de curator eerst zelf het onroerend goed te koop stellen om een koper te vinden. Men spreekt dan over een onderhandse verkoop door de curator.
  2. Indien om welke redenen ook blijkt dat de onderhandse verkoop niet aangewezen is voor de failliete boedel zal de curator het onroerend goed laten openbaar verkopen via tussenkomst van een notaris. Normaal zal dit dan gebeuren via het gekende platform van biddit.be.

1. ONDERHANDSE VERKOOP door de curator zelf

  1. De curator kan geen vraagprijs instellen voor het onroerend goed. Om de waarde te kennen zal de curator vooreerst zorgen voor de schatting van het onroerend goed door een erkend schatter.  De geschatte waarde kan niet worden medegedeeld aan potentiële kopers.
  2. Zodra de curator een bord "TE KOOP" plaatst kan de curator gecontacteerde worden voor eventuele bezichtiging van het onroerend goed en kan er een bod gedaan worden.
  3. De curator zal een ontvangen bod evalueren met de geschatte waarde. Indien het bod lager is dan de geschatte waarde, zal de curator de potentiële koper verzoeken om eventueel het bod te verhogen. Indien het bod niet wordt verhoogd dan zal het bod niet langer aanvaard worden.
  4. Indien  er reeds een bod is  en de curator ontvangt een hoger bod dan zullen alle vorige bieders door de curator ingelicht worden van dit hoger bod en verzoeken of ze al dan niet hun eigen bod verhogen.
  5. Zodra er een hoogste bod overblijft en de curator van oordeel is dat er geen biedingen meer zullen verwacht worden, zal de curator dit voorleggen aan de ondernemingsrechtbank die hem aanstelde. Het is deze ondernemingsrechtbank die de curator machtiging moet verlenen om de notariële verkoopakte te kunnen laten verlijden. (noot: dit verschilt dus met een normale verkoopsprocedure waar er eerst een compromis moet worden getekend; voor de curator is dit niet toegelaten).
  6. Indien de ondernemingsrechtbank de machtiging verleent aan de curator om de notariële verkoopakte te laten verlijden, zal de curator contact nemen met de door de rechtbank reeds aangestelde notaris om het nodige te doen.
  7. Noot: de machtiging van de ondernemingsrechtbank machtigt de curator om de verkoopakte te laten verlijden aan de minimale prijs van het hoogste bod en niet uitdrukkelijk aan degene die dit hoogste bod heeft gedaan. Dit betekent dat indien vooraleer de notariële verkoopakte is verleden, er nog een hoger bod binnenkomt, de curator alsnog op dit hoger bod kan ingaan. Uiteraard wordt de vorige bieder op de hoogte gebracht van dit verhoogde bod om eventueel het bod terug aan te passen.
  8. Pas bij het verlijden van de notariële akte dient de overeengekomen prijs betaald te worden en gaat de eigendom en het bezit over op de koper(s).   

2. OPENBARE VERKOOP via de notaris

  1. De curator zal de door de ondernemingsrechtbank aangestelde notaris verzoeken om de verkoopsvoorwaarden op te stellen en het nodige te doen om het onroerend goed daarop volgend te koop te stellen via het gekende platform www.biddit.be.
  2. Daarna verkoopt de procedure hetzelfde als via een normale verkoop. De uitleg daarover kunt U lezen op de website van de notarissen hier.
  3. Pas bij het verlijden van de notariële akte dient de overeengekomen prijs betaald te worden en gaat de eigendom en het bezit over op de koper(s).   
Share by: